Recensioner av böcker om blandade ämnen

"Ett liv på vår planet" av David Attenborough

Attenborough skriver om den minskade biologiska mångfalden och om klimatet, med början 1937, när han var 11 år gammal, och fram till 2020, då boken skrevs och vidare till 2100-talet, och sedan om lösningarna på problemen, varvat med minnen från sitt liv, där han har ett intressant perspektiv.

"...uppseendeväckande är det faktum att 96 procent av alla däggdjurs biomassa på jorden består av oss människor och de djur vi föder upp för att äta. Människornas biomassa svarar för en tredjedel av den totala och våra domesticerade djur - huvudsakligen kor, grisar och får - svarar för drygt 60 procent. Resten av däggdjuren - alla vilda djur, från möss till elefanter och valar - svarar för bara 4 procent. "

Källa: Yinon M. Bar-On, Rob Philips, Ron Milo, "The biomass distribution on Earth", Proceedings of the National Academy of Sciences, juni 2018, 115(25) 6506-6511; DOI:10.1073/pnas.1711842115.

"Den viktigaste drivkraften bakom avskogningen, som är dubbelt så stark som de följande tre drivkrafterna tillsammans, är produktionen av oxkött. Enbart i Brasilien upptas 170 miljoner hektar, en sju gånger så stor areal som Storbritannien, av betesmark för nötboskap. Den näst starkaste drivkraften är sojaproduktion. Sojaodlingarna upptar omkring 131 miljoner hektar, till stor del i Sydamerika. Över 70 procent av sojan används till olika slag av köttproduktion. Den tredje drivkraften är palmolja, där plantagerna upptar 21 miljoner hektar, huvudsakligen i Sydöstasien. "

"Idag används nästan 80 procent av världens jordbruksmark för kött- och mejeriproduktion: 4 miljarder av våra totalt 5 miljarder hektar åker- och betesmark, en yta större än Nord- och Sydamerika tillsammans. Förvånansvärt nog finns det ingen boskap på stora delar av denna areal. Dessa marker, ofta i ett annat land, används till att odla grödor som soja som uteslutande går till foder till nötboskap, kycklingar och grisar. Det utrymme som boskapen faktiskt kräver kan därför vara osynligt. De som lever i rikare länder kan beställa kött som producerats inhemskt, men en del av fodret till djuren har förmodligen kommit från tropiska länder som förstör sina skogar och gräsmarker för att odla grödor till rika länders djur. Den fortsatta utvidgningen av jordbruksmark sker till stor del i dessa tropiska länder, och världens ökade aptit på kött är en stark drivkraft."

Jag blir nyfiken på om detta gäller Sverige, så jag frågar HK Scan. När jag köper deras dyra entrecote som kostar 75 kronor för en bit på 180gram, bidrar jag till avverkning av Amazonas då? Ja kanske är deras svar. De har nämligen förbudit GMO i fodret men inte sojaprotein.

...om problemet, och sedan om lösningarna:

"...Rovfiskar föds upp på vegetabiliska oljor från jordbruket och på insektsprotein från farmer som föder upp miljarder flugor på matavfallet från kuststäder. Fiskodlingarna har flera lager, med burar med sjögurkor och sjöborrar - båda omtyckt mat i Asien - hängande under fiskkassarna så att de kan livnära sig på avfallet som sjunker ner från dem. Kring kassarna finns rep med musslor och ätlig tång, som alla gynnas av överskottsfoder och avfall som ytströmmarna för med sig från kassarna. "

"Att lyfta människor ur fattigdom och öka kvinnors medinflytande är det snabbaste sättet att få slut på denna period av snabb folkökning. Och varför skulle vi inte vilja göra detta? Det handlar inte bara om antalet människor på planeten. Det handlar om att verka för en rättvis och anständig framtid för alla. Att människor får bättre chanser i livet är ju ändå vad vi alla önskar."